2018. december 6., csütörtök

Az óvodai bullying megelőzésének lehetőségei

A gyermekközösségek egyik negatív sajátossága a szekálás, piszkálás, melyet a szakirodalomban a bullying szóval határoznak meg. Már óvodáskorban megfigyelhetjük ennek csíráját, és tehetünk is ellene.


Egy komplex lehetőség az óvodai bullying megelőzésére: A nyugiovi program


A NyugiOvi program a TÁMOP-5.2.10-15/1-2015-0001 „Kora-gyermekkori program a megfélemlítés megelőzésére” című pályázat keretében valósult meg. A programról a Kézikönyv óvodapedagógusok részére (Módszertani kézikönyvből, 2015)és a Terápiás jellegű módszertani ajánlás az óvodáskori agresszió kezelésére (Terápiás Módszertani Ajánlásból, 2015) lehet bővebben tájékozódni.

A későbbi bullying megelőzhető ha már óvodáskorban foglalkozunk a problémával
A program lényeges eleme az óvodai dolgozók érzékenyítése és módszertani képzése, melynek célja az egységes nevelői környezet megteremtése, a bántalmazás megelőzéséhez szükséges kompetenciák fejlesztése. További fontos része, hogy minden óvodai dolgozó tisztában legyen a bántalmazás megjelenési formáival, hátterével, vegye észre és határozottan állítsa le a bántást, illetve sajátítsa el a resztoratív, preventív attitűdöt, így megelőzhetővé váljon a bántalmazás kialakulása.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése