2018. november 6., kedd

A gyermekkori elhízás szövődményei, különös tekintettel az inzulinrezisztenciára

A gyermekkori elhízás napjaink egyik legnagyobb népegészségügyi kihívása, amelynek előfordulása riasztó ütemben nő. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2016-os Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálat (Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) adatai alapján a 6-8 éves gyermekek körében minden ötödik gyermek túlsúlyos vagy elhízott Magyarországon.



A gyermekkori elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem számos megbetegedés kialakulásának is kedvez. A tápláltsági állapot és az egészség kapcsolatát vizsgálva megállapították, hogy a normál testtömegűekhez képest az elhízottak nagyobb egészségkockázatnak vannak kitéve. 

Az elhízás többek között növeli a nem alkoholos eredetű máj-elzsírosodás, az alvási apnoe (mely során a légzés alvás közben időről időre abbamarad, majd újra elindul), a 2-es típusú cukorbetegség, az asztma, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas koleszterinszint, a kolelitiázis (epekövesség), a glükózintolerancia és inzulinrezisztencia, a menstruációs rendellenességek, a mozgás- és izomrendszeri problémák kialakulásának kockázatát. Korábban ezek a megbetegedések csak a felnőttek esetében fordultak elő, ma már azonban jelen vannak a gyermekek körében is.

Az elhízás talaján kialakuló megbetegedések közül, tekintettel az egyre gyakoribb előfordulására, az alábbiakban az inzulinrezisztenciát foglaljuk össze.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése